Energie kcal
255 kcal
Energie kJ
1066 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
16 g
Tuky
15 g
Vláknina
18 g
Druh jedlé houby nazývané houževnatec jedlý (Lentinula edodes) pocházející původně z Asie. Svůj název získala složením slov shii = dub, take = houba. Je typická především pro asijskou kuchyni, v dnešní době se úspěšně rozšířila do celého světa. V kuchyni je typická lahodnou chutí a silným aroma.
Podobně jako hlíva je i houževnatec bohatým zdrojem beta-glukanů, díky kterým má imunostimulační, antiinfekční, protinádorové a radioprotektivní účinky.
Její nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Má tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému.
Shiitake má velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
V kuchyni má všestranné použití – od různých tepelných úprav až po sušení, nakládání a kvašení (fermentaci).
Používá se především ve slané kuchyni jako součást:
- polévek,
- gulášů,
- masitých pokrmů,
- salátů.