Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Shiitake nakládaná v oleji

Kategorie: Houby / Zavařené

Shiitake nakládaná v oleji

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

255 kcal

Energie kJ

1066 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

16 g

Tuky

15 g

Vláknina

18 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (16 g) Tuky (15 g) Vláknina (18 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.6 %) Sacharidy (26.3 %) Tuky (53 %) Vláknina (14.1 %)

Druh jedlé houby nazývané houževnatec jedlý (Lentinula edodes) pocházející původně z Asie. Svůj název získala složením slov shii = dub, take = houba. Je typická především pro asijskou kuchyni, v dnešní době se úspěšně rozšířila do celého světa. V kuchyni je typická lahodnou chutí a silným aroma.

Shiitake nakládaná v oleji a zdraví

Podobně jako hlíva je i houževnatec bohatým zdrojem beta-glukanů, díky kterým má imunostimulační, antiinfekční, protinádorové a radioprotektivní účinky. Její nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Má tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému. Shiitake má velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Shiitake nakládaná v oleji v kuchyni

V kuchyni má všestranné použití – od různých tepelných úprav až po sušení, nakládání a kvašení (fermentaci). Používá se především ve slané kuchyni jako součást:
polévek,
gulášů,
masitých pokrmů,
salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.