Energie kcal
18 kcal
Energie kJ
72 kJ
Bílkoviny
1.4 g
Sacharidy
1.6 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.4 g
Římský salát (Lactuca sativa var. longifolia) je velmi oblíbená a rozšířená listová zelenina na celém světě, je příbuzný s hlávkovým nebo ledovým salátem. V kuchyni se používají jeho listy.
Listy římského salátu jsou bohatým zdrojem draslíku, a vlákniny. Tato kombinace živin významně ovlivňuje činnost střevního traktu a srdečně-cévního systému. Obsah hořčin podporuje trávení.
Římský salát se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. Nejčastěji se konzumuje syrový, jeho tepelná úprava není až tak častá. Je možné jej i zkvasit (výroba pickles). Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů.
Listy je možné i lisovat do šťáv.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.