Kurzy ATAC

Rýže klíčená

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Klíčené

Rýže klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

170 kcal

Energie kJ

712 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

35.8 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (35.8 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.4 %) Sacharidy (88 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (3.5 %)

Jedná se o klíčená zrna rýže (Oryza sativa).  

Klíčená rýže a zdraví 

Klíčená rýže je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Je přirozeně bezlepková, je proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčená semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Klíčená rýže v kuchyni

Příprava klíčených zrn rýže je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-6 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.