Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rýže jasmínová natural

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Rýže jasmínová natural

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

372 kcal

Energie kJ

1555 kJ

Bílkoviny

7.4 g

Sacharidy

74.9 g

Tuky

2.4 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7.4 g) Sacharidy (74.9 g) Tuky (2.4 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.3 %) Sacharidy (84.2 %) Tuky (5.8 %) Vláknina (1.6 %)

Rýže jasmínová (Oryza sativa) je bezlepková obilovina, která se nejvíce pěstuje v Thajsku. Svůj název dostala podle své charakteristické vůně, nejčastěji se používá v thajské a čínské kuchyni. Rýže jasmínová natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vlákninavitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny.

Rýže jasmínová natural a zdraví

Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem draslíku a  hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýže jasmínová natural v kuchyni

Rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha. Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.