Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
372 kcal
Energie kJ
1555 kJ
Bílkoviny
7.4 g
Sacharidy
74.9 g
Tuky
2.4 g
Vláknina
3 g
Rýže jasmínová (Oryza sativa) je bezlepková obilovina, která se nejvíce pěstuje v Thajsku. Svůj název dostala podle své charakteristické vůně, nejčastěji se používá v thajské a čínské kuchyni.
Rýže jasmínová natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vláknina, vitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny.
Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
Je významným zdrojem draslíku a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Zrna mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha.
Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.