Kurzy ATAC

Rýže dlouhozrnná natural

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Rýže dlouhozrnná natural

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

395 kcal

Energie kJ

1652 kJ

Bílkoviny

6.7 g

Sacharidy

80.4 g

Tuky

2.4 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.7 g) Sacharidy (80.4 g) Tuky (2.4 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.1 %) Sacharidy (85.2 %) Tuky (5.5 %) Vláknina (2.3 %)

Rýže (Oryza sativa) je bezlepková obilovina, která je nejvíce pěstovanou obilninou na celém světě. Botanicky je známo přes 20 druhů, nejvíce pěstované jsou rýže setá a rýže africká. Kulturních forem se na světě vyskytuje ale několik tisíc. 
Největšími světvými producenty jsou Čína, Indie, Indonésie, Vietnam a Thajsko. 
Rýže dlouhozrnná natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vlákninavitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny.

Rýže dlouhozrnná a zdraví

Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
Je významným zdrojem draslíkuhořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýže dlouhozrnná v kuchyni

Rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha.
Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
vločky,
kaše,
pivo, víno a jiné alkoholické nápoje,
těstoviny,
pečivo.
Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.