Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
395 kcal
Energie kJ
1652 kJ
Bílkoviny
6.7 g
Sacharidy
80.4 g
Tuky
2.4 g
Vláknina
4.5 g
Rýže (Oryza sativa) je bezlepková obilovina, která je nejvíce pěstovanou obilninou na celém světě. Botanicky je známo přes 20 druhů, nejvíce pěstované jsou rýže setá a rýže africká. Kulturních forem se na světě vyskytuje ale několik tisíc.
Největšími světvými producenty jsou Čína, Indie, Indonésie, Vietnam a Thajsko.
Rýže dlouhozrnná natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vláknina, vitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny.
Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
Je významným zdrojem draslíku a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha.
Ze zrn se dále vyrábí:
- mouka,
- vločky,
- kaše,
- pivo, víno a jiné alkoholické nápoje,
- těstoviny,
- pečivo.
Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.