Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
370 kcal
Energie kJ
1545 kJ
Bílkoviny
7.8 g
Sacharidy
74.1 g
Tuky
2.2 g
Vláknina
3.5 g
Rýže (Oryza sativa) černá je bezlepková obilovina, která je typický černým zbarvením slupek. To je dáno vysokým obsahem barviv antokyanů, které současně vykazují významné antioxidační vlastnosti. Rýže černá natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vláknina, vitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny.
Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem draslíku a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Je bohatým zdrojem antioxidantů ze skupiny antokyanů (stejné se nachází v některých bobulovitých druzích ovoce, nejvíce v borůvkách).
Rýže černá je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha. Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.