Kurzy ATAC

Rýže černá natural

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Rýže černá natural

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

370 kcal

Energie kJ

1545 kJ

Bílkoviny

7.8 g

Sacharidy

74.1 g

Tuky

2.2 g

Vláknina

3.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7.8 g) Sacharidy (74.1 g) Tuky (2.2 g) Vláknina (3.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.8 %) Sacharidy (83.9 %) Tuky (5.4 %) Vláknina (1.9 %)

Rýže (Oryza sativa) černá je bezlepková obilovina, která je typický černým zbarvením slupek. To je dáno vysokým obsahem barviv antokyanů, které současně vykazují významné antioxidační vlastnosti. Rýže černá natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vlákninavitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny.

Rýže černá natural a zdraví

Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem draslíkuhořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Je bohatým zdrojem antioxidantů ze skupiny antokyanů (stejné se nachází v některých bobulovitých druzích ovoce, nejvíce v borůvkách).

Rýže černá natural v kuchyni

Rýže černá je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha. Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.