Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rýže bílá kulatozrnná

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Rýže bílá kulatozrnná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

373 kcal

Energie kJ

1560 kJ

Bílkoviny

6.7 g

Sacharidy

80.4 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.7 g) Sacharidy (80.4 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.5 %) Sacharidy (90.2 %) Tuky (1 %) Vláknina (1.3 %)

Rýže (Oryza sativa) je bezlepková obilovina, která je nejvíce pěstovanou obilninou na celém světě. Botanicky je známo přes 20 druhů, nejvíce pěstované jsou rýže setá a rýže africká. Kulturních forem se na světě vyskytuje ale několik tisíc. Největšími světovými producenty jsou Čína, Indie, Indonésie, Vietnam a Thajsko. Rýže bílá kulatozrnná je broušená a leštěná. Díky těmto technologickým úpravám se snižuje obsah důležitých živin - vlákninyvitamínů, minerálních látek, fytochemických sloučenin. Bývá často také označována jako "mléčná rýže".

Rýže bílá kulatozrnná a zdraví

Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Zrna mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýže bílá kulatozrnná v kuchyni

Rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha. Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
vločky,
kaše,
pivo, víno a jiné alkoholické nápoje,
těstoviny,
pečivo.
Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.