Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
373 kcal
Energie kJ
1560 kJ
Bílkoviny
6.7 g
Sacharidy
80.4 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2.5 g
Rýže (Oryza sativa) je bezlepková obilovina, která je nejvíce pěstovanou obilninou na celém světě. Botanicky je známo přes 20 druhů, nejvíce pěstované jsou rýže setá a rýže africká. Kulturních forem se na světě vyskytuje ale několik tisíc. Největšími světovými producenty jsou Čína, Indie, Indonésie, Vietnam a Thajsko.
Rýže bílá kulatozrnná je broušená a leštěná. Díky těmto technologickým úpravám se snižuje obsah důležitých živin - vlákniny, vitamínů, minerálních látek, fytochemických sloučenin. Bývá často také označována jako "mléčná rýže".
Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Zrna mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha.
Ze zrn se dále vyrábí:
- mouka,
- vločky,
- kaše,
- pivo, víno a jiné alkoholické nápoje,
- těstoviny,
- pečivo.
Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.