Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rýže bílá

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Rýže bílá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

374 kcal

Energie kJ

1564 kJ

Bílkoviny

7 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

1.9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (1.9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.8 %) Sacharidy (89.5 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (1 %)

Rýže (Oryza sativa) je bezlepková obilovina, která je nejvíce pěstovanou obilninou na celém světě. Botanicky je známo přes 20 druhů, nejvíce pěstované jsou rýže setá a rýže africká. Kulturních forem se na světě vyskytuje ale několik tisíc. Největšími světovými producenty jsou Čína, Indie, Indonésie, Vietnam a Thajsko. Rýže bílá je broušená a leštěná. Díky těmto technologickým úpravám se snižuje obsah důležitých živin - vlákninyvitamínů, minerálních látek, fytochemických sloučenin.

Rýže bílá a zdraví

Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Zrna mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýže bílá v kuchyni

Rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha.
Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
vločky,
kaše,
pivo, víno a jiné alkoholické nápoje,
těstoviny,
pečivo.
Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.