Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
374 kcal
Energie kJ
1564 kJ
Bílkoviny
7 g
Sacharidy
80 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
1.9 g
Rýže (Oryza sativa) je bezlepková obilovina, která je nejvíce pěstovanou obilninou na celém světě. Botanicky je známo přes 20 druhů, nejvíce pěstované jsou rýže setá a rýže africká. Kulturních forem se na světě vyskytuje ale několik tisíc. Největšími světovými producenty jsou Čína, Indie, Indonésie, Vietnam a Thajsko.
Rýže bílá je broušená a leštěná. Díky těmto technologickým úpravám se snižuje obsah důležitých živin - vlákniny, vitamínů, minerálních látek, fytochemických sloučenin.
Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Zrna mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha.
Ze zrn se dále vyrábí:
- mouka,
- vločky,
- kaše,
- pivo, víno a jiné alkoholické nápoje,
- těstoviny,
- pečivo.
Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.