Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rýže basmati natural

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Rýže basmati natural

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

391 kcal

Energie kJ

1636 kJ

Bílkoviny

7.9 g

Sacharidy

77.2 g

Tuky

2.9 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7.9 g) Sacharidy (77.2 g) Tuky (2.9 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.4 %) Sacharidy (82.6 %) Tuky (6.7 %) Vláknina (2.3 %)

Rýže (Oryza sativa) basmati je druhem dlouhozrnné rýže, která se nejvíce pěstuje v Indii a Pákistánu. Basmati se po sklizni skladuje v suchu a temnu, většinou na jeden až dva roky. V průběhu skladování vysychá, dochází tak ke změně její chuti. Rýže basmati natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vlákninavitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny

Rýže basmati natural a zdraví

Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem hořčíku, který má  zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýže basmati natural v kuchyni

Tento druh rýže má specificky jemnou oříškovou vůni.  Zrna se používají jako příloha. Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.