Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
391 kcal
Energie kJ
1636 kJ
Bílkoviny
7.9 g
Sacharidy
77.2 g
Tuky
2.9 g
Vláknina
4.5 g
Rýže (Oryza sativa) basmati je druhem dlouhozrnné rýže, která se nejvíce pěstuje v Indii a Pákistánu. Basmati se po sklizni skladuje v suchu a temnu, většinou na jeden až dva roky. V průběhu skladování vysychá, dochází tak ke změně její chuti. Rýže basmati natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vláknina, vitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny.
Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem hořčíku, který má zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Tento druh rýže má specificky jemnou oříškovou vůni. Zrna se používají jako příloha. Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.