Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rýže basmati loupaná

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Rýže basmati loupaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

381 kcal

Energie kJ

1591 kJ

Bílkoviny

8.4 g

Sacharidy

79 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8.4 g) Sacharidy (79 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.2 %) Sacharidy (86.9 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (1.1 %)

Rýže (Oryza sativa) basmati je druhem dlouhozrnné rýže, která se nejvíce pěstuje v Indii a Pákistánu. Basmati se po sklizni skladuje v suchu a temnu, většinou na jeden až dva roky. V průběhu skladování vysychá, dochází tak ke změně její chuti. Rýže basmati loupaná je broušená rýže, obsahuje tedy menší podíl vlákniny a mikroživin než forma natural.

Rýže basmati loupaná a zdraví

Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem hořčíku, který má  zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýže basmati loupaná v kuchyni

Zrna se používají jako příloha, z důvodu nízkého podílu vlákniny jsou velmi rychle stravitelná. Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.