Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
381 kcal
Energie kJ
1591 kJ
Bílkoviny
8.4 g
Sacharidy
79 g
Tuky
1.2 g
Vláknina
2 g
Rýže (Oryza sativa) basmati je druhem dlouhozrnné rýže, která se nejvíce pěstuje v Indii a Pákistánu. Basmati se po sklizni skladuje v suchu a temnu, většinou na jeden až dva roky. V průběhu skladování vysychá, dochází tak ke změně její chuti. Rýže basmati loupaná je broušená rýže, obsahuje tedy menší podíl vlákniny a mikroživin než forma natural.
Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
Je významným zdrojem hořčíku, který má zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Zrna mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Zrna se používají jako příloha, z důvodu nízkého podílu vlákniny jsou velmi rychle stravitelná.
Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.