Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rybíz červený zavařený

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Rybíz červený zavařený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

149 kcal

Energie kJ

622 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

32 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

4.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (32 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (4.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.8 %) Sacharidy (90 %) Tuky (1.2 %) Vláknina (5.9 %)

Červený rybíz (Ribes rubrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je červená, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie. 

Rybíz červený zavařený a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrový červený rybíz je bohatým zdrojem draslíku a vitamínu C, jejich podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy, platí to i pro enzym bromelin (pomáhá štěpit bílkoviny), na který je syrový ananas poměrně bohatý.

Rybíz červený zavařený v kuchyni

Zavařený červený rybíz se běžně konzumuje:
- samotný,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.