Energie kcal
149 kcal
Energie kJ
622 kJ
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
32 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
4.4 g
Červený rybíz (Ribes rubrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je červená, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie.
Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrový červený rybíz je bohatým zdrojem draslíku a vitamínu C, jejich podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy, platí to i pro enzym bromelin (pomáhá štěpit bílkoviny), na který je syrový ananas poměrně bohatý.
Zavařený červený rybíz se běžně konzumuje:
- samotný,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.