Energie kcal
51 kcal
Energie kJ
212 kJ
Bílkoviny
1.1 g
Sacharidy
8 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
5.4 g
Červený rybíz (Ribes rubrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je červená, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie.
Červený rybíz je bohatým zdrojem draslíku a spektra antioxidantů, má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Červený rybíz se běžně konzumuje syrový i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Červený rybíz je možné i sušit a lisovat do džusů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.