Kurzy ATAC

Rybíz červený čerstvý

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Rybíz červený čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

51 kcal

Energie kJ

212 kJ

Bílkoviny

1.1 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

5.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.1 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (5.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.1 %) Sacharidy (66 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (21.3 %)

Červený rybíz (Ribes rubrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je červená, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie. 

Rybíz červený a zdraví

Červený rybíz je bohatým zdrojem draslíku a spektra antioxidantů, má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. 
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rybíz červený v kuchyni

Červený rybíz se běžně konzumuje syrový i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Červený rybíz je možné i sušit a lisovat do džusů.