Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rybíz bílý zavařený

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Rybíz bílý zavařený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

140 kcal

Energie kJ

584 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

28 g

Tuky

1 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (28 g) Tuky (1 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.4 %) Sacharidy (84 %) Tuky (6.5 %) Vláknina (7.2 %)

Bílý rybíz (Ribes rubrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je bílo nažloutlá, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie. 

Rybíz bílý zavařený a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrový bílý rybíz je bohatým zdrojem draslíku a vitamínu C, jejich podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Rybíz bílý zavařený v kuchyni

Zavařený bílý rybíz se běžně konzumuje:
- samotný,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.