Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rozmarýn sušený

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Rozmarýn sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

423 kcal

Energie kJ

1769 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

60 g

Tuky

10 g

Vláknina

20 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (60 g) Tuky (10 g) Vláknina (20 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.9 %) Sacharidy (59.3 %) Tuky (21.3 %) Vláknina (9.5 %)

Rozmarýn (Rozmarýna lékařská) je rostlina pocházející původně ze Středomoří, dodnes je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Je pro něj typická kafrová vůně. 

Rozmarýn a zdraví

Má antiseptické účinky. Pomáhá při poruchách trávení, křečích a kolikách nebo při špatné funkci žlučníku. V menším množství pomáhá vylučovat žaludeční šťávy, žluč a moč. Povzbuzuje chuť k jídlu a působí proti stresu. Zvyšuje krevní tlak.

Rozmarýn v kuchyni

Nejlépe je použít čerstvé lístky nebo i celé snítky rozmarýnu. Díky své chuti a vůni se hodí použít při úpravě:
vepřového, 
skopového,
- divočiny,
uzenin,
ryb a jiných mořských plodů.
Nakládá se do olejů a octů

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.