Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
423 kcal
Energie kJ
1769 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
60 g
Tuky
10 g
Vláknina
20 g
Rozmarýn (Rozmarýna lékařská) je rostlina pocházející původně ze Středomoří, dodnes je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Je pro něj typická kafrová vůně.
Má antiseptické účinky. Pomáhá při poruchách trávení, křečích a kolikách nebo při špatné funkci žlučníku.
V menším množství pomáhá vylučovat žaludeční šťávy, žluč a moč.
Povzbuzuje chuť k jídlu a působí proti stresu. Zvyšuje krevní tlak.
Nejlépe je použít čerstvé lístky nebo i celé snítky rozmarýnu.
Díky své chuti a vůni se hodí použít při úpravě:
- vepřového,
- skopového,
-. divočiny,
- uzenin,
- ryb a jiných mořských plodů.
Nakládá se do olejů a octů.