Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo
Energie kcal
232 kcal
Energie kJ
969 kJ
Bílkoviny
7 g
Sacharidy
40 g
Tuky
3 g
Vláknina
4 g
Vícezrnný rohlík bílý je pekárenský výrobek. Pro jeho výrobu je potřeba mouka (nejčastěji pšeničná v kombinaci se žitnou, případně šrotem a otruby) kvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda, sůl a různé druhy semínek (lněná, sezamová, slunečnicová...). Pro komerčně vyráběné bílé druhy pečiva je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Vícezrnný rohlík je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Vícezrnný rohlík obsahuje vyšší podíl vlákniny, než bílé druhy pečiva. Má proto i nišší hodnotu glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.