Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rohlík vícezrnný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo

Rohlík vícezrnný

Nutriční hodnoty (60 g):

Energie kcal

232 kcal

Energie kJ

969 kJ

Bílkoviny

7 g

Sacharidy

40 g

Tuky

3 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7 g) Sacharidy (40 g) Tuky (3 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.6 %) Sacharidy (72.2 %) Tuky (11.7 %) Vláknina (3.5 %)

Vícezrnný rohlík bílý je pekárenský výrobek. Pro jeho výrobu je potřeba mouka (nejčastěji pšeničná v kombinaci se žitnou, případně šrotem a otruby) kvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda, sůl a různé druhy semínek (lněná, sezamová, slunečnicová...). Pro komerčně vyráběné bílé druhy pečiva je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Vícezrnný rohlík bílý a zdraví

Vícezrnný rohlík je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Vícezrnný rohlík obsahuje vyšší podíl vlákniny, než bílé druhy pečiva. Má proto i nišší hodnotu glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Vícezrnný rohlík bílý v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.