Kurzy ATAC

Rohlík sojový

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Rohlík sojový

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

337 kcal

Energie kJ

1407 kJ

Bílkoviny

14.3 g

Sacharidy

57.1 g

Tuky

2.6 g

Vláknina

7.1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14.3 g) Sacharidy (57.1 g) Tuky (2.6 g) Vláknina (7.1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.8 %) Sacharidy (71 %) Tuky (7 %) Vláknina (4.2 %)

Sojový rohlík je pekárenský výrobek. Pro jeho výrobu je potřeba mouka (používá se kombinace sojové a obilné, nejčastěji pšeničné), kvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka. Pro komerčně vyráběné pečivo je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Sojový rohlík a zdraví

Sojový rohlík obsahuje lepek, není vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Sojový rohlík je zbaven převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelný, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Rohlík je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Sojový rohlík v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.