Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rohlík rýžový

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Pečivo

Rohlík rýžový

Nutriční hodnoty (40 g):

Energie kcal

114 kcal

Energie kJ

475 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

21 g

Tuky

1 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (21 g) Tuky (1 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.1 %) Sacharidy (77.5 %) Tuky (7.9 %) Vláknina (3.5 %)

Rýžový rohlík je pekárenský výrobek z rýžové mouky. Pro jeho výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka, občas i menší podíl mouky z jiných druhů obilovin. Pro komerčně vyráběné pečivo je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Rýžový rohlík a zdraví

Rýžový rohlík je bezlepkový, je tak vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Rýžový rohlík je zbaven převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelný, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Rohlík je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Rýžový rohlík v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.