Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rohlík amarantový

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Pečivo

Rohlík amarantový

Nutriční hodnoty (40 g):

Energie kcal

148 kcal

Energie kJ

619 kJ

Bílkoviny

4.5 g

Sacharidy

28 g

Tuky

1 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4.5 g) Sacharidy (28 g) Tuky (1 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.7 %) Sacharidy (79.2 %) Tuky (6.1 %) Vláknina (2 %)

Amarantový rohlík je pekárenský výrobek z amarantové mouky. Pro jeho výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka, občas i menší podíl mouky z jiných druhů obilovin. Pro komerčně vyráběné rohlíky je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Amarantový rohlík a zdraví

Amarantový rohlík je bezlepkový, je tak vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Amarantový rohlík je zbaven převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelný, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než jeho celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Amarantový rohlík v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.