Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená
Energie kcal
236 kcal
Energie kJ
987 kJ
Bílkoviny
14 g
Sacharidy
0.8 g
Tuky
16 g
Vláknina
15 g
Jedná se o semínka řeřichy seté (Lepidium sativum). Jedná se o rychle rostoucí bylinku s výrazným aroma až štiplavé chuti. Původem pochází z Blízkého východu.
Klíčená semínka řeřichy obsahují významné množství draslíku a vápníku, jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému.
Jsou také významným zdrojem vitamínu C, jehož antioxidační účinky je možné využít v mnoha situacích - při preventivním udržování antioxidační kapacity, sportovní činnosti či podpůrné léčbě chorob souvisejícíh s oxidačním stresem. Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu. Klíčená semena řeřichy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Příprava klíčených semínek řeřichy je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 6-10 dní.
Klíčená semena se používají do:
- polévek,
- salátů,
- kaší,
- pomazánek,
- karbanátků.
Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny, enzymy a některé minerální látky.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.