Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Řeřicha semínka

Kategorie: Ořechy a semena / Semena

Řeřicha semínka

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

398 kcal

Energie kJ

1665 kJ

Bílkoviny

24 g

Sacharidy

1.3 g

Tuky

24 g

Vláknina

38 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (24 g) Sacharidy (1.3 g) Tuky (24 g) Vláknina (38 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25.2 %) Sacharidy (1.4 %) Tuky (54.3 %) Vláknina (19.1 %)

Semínka řeřichy seté (Lepidium sativum). Jedná se o rychle rostoucí bylinku s výrazným aroma až štiplavé chuti. Původem pochází z Blízkého východu.

Řeřicha semínka a zdraví

Semínka jsou bohatým zdrojem draslíku a vápníku, oba prvky příznivě ovlivňují fungování srdečně-cévního systému. Semínka řeřichy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství. 

Řeřicha semínka v kuchyni

Semínka řeřichy se používají do:
- salátů,
- pomazánek,
- majonéz,
- dipů,
- polévek.

Jsou i součástí kořenících směsí. 
Často se používají ke klíčení.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.