Energie kcal
36 kcal
Energie kJ
150 kJ
Bílkoviny
2.5 g
Sacharidy
4.5 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
1 g
Řeřicha setá (Lepidium sativum) je rychle rostoucí bylinka s výrazným aroma až štiplavé chuti, pochází původně z Blízkého východu.
Listy řeřichy obsahují významné množství draslíku a vápníku, jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému. Jsou také významným zdrojem vitamínu K, který má vliv na krevní srážlivost. Řeřicha má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Listy řeřichy se používají do:
- polévek,
- salátů,
- kaší,
- pomazánek,
- karbanátků.
Vzhledem k silnému aroma listů je možné bylinu používat jako koření.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.