Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ředkvička semena klíčená

Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená

Ředkvička semena klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

34 kcal

Energie kJ

142 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

1.6 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (1.6 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (24.7 %) Sacharidy (19.8 %) Tuky (31.9 %) Vláknina (23.6 %)

Jedná se o semínka ředkve seté (Raphanus sativus) - kořenové zeleniny s typickým kulovitým až válcovitým tvarem kořene a červenou až bílou barvou. Původně pochází z Asie. 

Ředkvička klíčená a zdraví

Klíčená semínka ředkvičky obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ředkvička klíčená v kuchyni

Příprava klíčených semínek ředkvičky je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 6-10 dní. Klíčená semena se používají do:
polévek
salátů
kaší,
pomazánek,
karbanátků. 
Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny, enzymy a některé minerální látky.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.