Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená
Energie kcal
34 kcal
Energie kJ
142 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
1.6 g
Tuky
1.2 g
Vláknina
4 g
Jedná se o semínka ředkve seté (Raphanus sativus) - kořenové zeleniny s typickým kulovitým až válcovitým tvarem kořene a červenou až bílou barvou. Původně pochází z Asie.
Klíčená semínka ředkvičky obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Příprava klíčených semínek ředkvičky je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 6-10 dní. Klíčená semena se používají do:
- polévek,
- salátů,
- kaší,
- pomazánek,
- karbanátků.
Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny, enzymy a některé minerální látky.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.