Kurzy ATAC

Ředkvička kandovaná

Kategorie: Zelenina / Kandovaná

Ředkvička kandovaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

297 kcal

Energie kJ

1239 kJ

Bílkoviny

0.6 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 %) Sacharidy (98.8 %) Tuky (0 %) Vláknina (0.3 %)

Ředkvička je kořen ředkve seté (Raphanus sativus). Je typická kulovitým až válcovitým tvarem kořene, barva je nejčastěji červená nebo bílá. Původně pochází z Asie. Kandování je konzervační úprava, při které se zelenina vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaná ředkvička a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaná ředkvička v kuchyni

Kandovaná zelenina se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné ji konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.