Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Řasy Nori sushi

Kategorie: Zelenina / Sušená

Řasy Nori sushi

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

347 kcal

Energie kJ

1451 kJ

Bílkoviny

40 g

Sacharidy

28 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

24 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (40 g) Sacharidy (28 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (24 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (48.2 %) Sacharidy (33.8 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (13.8 %)

Nori je japonské označení pro několik druhů mořských zelených řas rodu Porphyra či produktů z nich. Největšími světovými producenty jsou Čína, Japonsko a Korea. 

Nori sushi a zdraví

Nori se svým složením výrazně odlišují od nutričního průměru většiny ostatních mořských řas. Jsou ceněné především jako zajímavý zdroj vitamínu B12 a omega-3 tuků. Zajímavé je, že na jednotku hmotnosti obsahují dvojnásobné množství bílkovin než maso. Na rozdíl od ostatních mořských řas neobsahují tak vysoké množství jódu.

Nori sushi v kuchyni

Plátky nori se v kuchyni používají především:
- pro výrobu sushi,
- pro přípravu rýžových koulí (onigiri),
- k ochucení nudlí a polévek,
- k ochucení různých asijských past.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.