Energie kcal
347 kcal
Energie kJ
1451 kJ
Bílkoviny
40 g
Sacharidy
28 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
24 g
Nori je japonské označení pro několik druhů mořských zelených řas rodu Porphyra či produktů z nich. Největšími světovými producenty jsou Čína, Japonsko a Korea.
Nori se svým složením výrazně odlišují od nutričního průměru většiny ostatních mořských řas. Jsou ceněné především jako zajímavý zdroj vitamínu B12 a omega-3 tuků. Zajímavé je, že na jednotku hmotnosti obsahují dvojnásobné množství bílkovin než maso. Na rozdíl od ostatních mořských řas neobsahují tak vysoké množství jódu.
Plátky nori se v kuchyni používají především:
- pro výrobu sushi,
- pro přípravu rýžových koulí (onigiri),
- k ochucení nudlí a polévek,
- k ochucení různých asijských past.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.