Energie kcal
265 kcal
Energie kJ
1108 kJ
Bílkoviny
6.7 g
Sacharidy
43.3 g
Tuky
1 g
Vláknina
23.3 g
Kombu (Laminaria japonica) jsou druhem hnědých mořských řas (Saccharina japonica) nejvíce rozšířených v Pacifiku, jsou řazeny do skupiny řas s označením "kelp".
Kombu jsou velmi bohatým zdrojem draslíku. Stejně jako ostatní mořské řasy i kombu obsahují enormně vysokou koncentraci jódu (uvádí se, že jsou nejbohatším zdrojem vůbec). Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem. Kombu obsahují kyselinu alginovou, která podporuje detoxikační účinky v organismu - řasa se doporučuje kombinovat s luštěninami (namáčení, vaření) - sníží se tak podíl antinutričních látek.
Řasy kombu obsahují vysokou koncentraci kyseliny glutamové, která často na sušených řasách vytváří bílý povlak v podobě prášku.
Kombu se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a především luštěninových pokrmů.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 60 minut, je vhodné je před vařením delší dobu namáčet (řádově i hodiny).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.