Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Řasy Kombu sušené

Kategorie: Zelenina / Sušená

Řasy Kombu sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

265 kcal

Energie kJ

1108 kJ

Bílkoviny

6.7 g

Sacharidy

43.3 g

Tuky

1 g

Vláknina

23.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.7 g) Sacharidy (43.3 g) Tuky (1 g) Vláknina (23.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.6 %) Sacharidy (68.4 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (17.6 %)

Kombu (Laminaria japonica) jsou druhem hnědých mořských řas (Saccharina japonica) nejvíce rozšířených v Pacifiku, jsou řazeny do skupiny řas s označením "kelp".

Kombu sušené a zdraví

Kombu jsou velmi bohatým zdrojem draslíku. Stejně jako ostatní mořské řasy i kombu obsahují enormně vysokou koncentraci jódu (uvádí se, že jsou nejbohatším zdrojem vůbec). Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. ​Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem. Kombu obsahují kyselinu alginovou, která podporuje detoxikační účinky v organismu - řasa se doporučuje kombinovat s luštěninami (namáčení, vaření) - sníží se tak podíl antinutričních látek. 

Kombu sušené v kuchyni

Řasy kombu obsahují vysokou koncentraci kyseliny glutamové, která často na sušených řasách vytváří bílý povlak v podobě prášku.
Kombu se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a především luštěninových pokrmů.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 60 minut, je vhodné je před vařením delší dobu namáčet (řádově i hodiny).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.