Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Řasy Kelp sušené

Kategorie: Zelenina / Sušená

Řasy Kelp sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

256 kcal

Energie kJ

1069 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

40 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

28 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (40 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (28 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.8 %) Sacharidy (65.4 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (21.9 %)

Kelp je označením pro řasy rodu Laminaria, zahrnují přibližně 30 různých druhů řas. V mořích vytváří rozsáhlé porosty. 

Kelp sušené a zdraví

Stejně jako ostatní mořské řasy i kelp obsahují enormně vysokou koncentraci jódu (uvádí se, že jsou nejbohatším zdrojem vůbec). Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. ​Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem. Kelp obsahují kyselinu alginovou, která podporuje detoxikační účinky v organismu - řasy se doporučuje kombinovat s luštěninami (namáčení, vaření) - snižují podíl antinutričních látek. 

Kelp sušené v kuchyni

Kelp se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a především luštěninových pokrmů.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 60 minut, je vhodné je před vařením delší dobu namáčet (řádově i hodiny).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.