Kurzy ATAC

Řasy arame čerstvé

Kategorie: Zelenina / Mořská

Řasy arame čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

46 kcal

Energie kJ

192 kJ

Bílkoviny

1.5 g

Sacharidy

5 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.5 g) Sacharidy (5 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.7 %) Sacharidy (45.8 %) Tuky (9.9 %) Vláknina (30.7 %)

Arame jsou druhem hnědých mořských řas (Eisenia bicyclis) rostoucích v Pacifiku, největším producentem je Japonsko.

Arame a zdraví

Arame jsou bohatým zdrojem draslíku a sodíku a jedním z nejbohatších zdrojů jódu vůbec. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.

Arame v kuchyni

Arame se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů.
Doba jejich přípravy se pohybuje kolem 30 minut.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.