Energie kcal
46 kcal
Energie kJ
192 kJ
Bílkoviny
1.5 g
Sacharidy
5 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
7 g
Arame jsou druhem hnědých mořských řas (Eisenia bicyclis) rostoucích v Pacifiku, největším producentem je Japonsko.
Arame jsou bohatým zdrojem draslíku a sodíku a jedním z nejbohatších zdrojů jódu vůbec. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě:
- vlivu na acidobazickou rovnováhu (jsou silně zásadotvorné),
- dopadu na fungování štítné žlázy.
Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží.
Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.
Arame se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů.
Doba jejich přípravy se pohybuje kolem 30 minut.