Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Řasy arame čerstvé

Kategorie: Zelenina / Mořská

Řasy arame čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

46 kcal

Energie kJ

192 kJ

Bílkoviny

1.5 g

Sacharidy

5 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.5 g) Sacharidy (5 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.7 %) Sacharidy (45.8 %) Tuky (9.9 %) Vláknina (30.7 %)

Arame jsou druhem hnědých mořských řas (Eisenia bicyclis) rostoucích v Pacifiku, největším producentem je Japonsko.

Arame a zdraví

Arame jsou bohatým zdrojem draslíku a sodíku a jedním z nejbohatších zdrojů jódu vůbec. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě:
- vlivu na acidobazickou rovnováhu (jsou silně zásadotvorné),
- dopadu na fungování štítné žlázy
Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží.
Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.

Arame v kuchyni

Arame se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů.
Doba jejich přípravy se pohybuje kolem 30 minut.

Tip: Znáte svůj nutriční kvocient?
Otestujte svoji nutriční gramotnost