Energie kcal
46 kcal
Energie kJ
192 kJ
Bílkoviny
1.5 g
Sacharidy
5 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
7 g
Arame jsou druhem hnědých mořských řas (Eisenia bicyclis) rostoucích v Pacifiku, největším producentem je Japonsko.
Arame jsou bohatým zdrojem draslíku a sodíku a jedním z nejbohatších zdrojů jódu vůbec. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.
Arame se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů.
Doba jejich přípravy se pohybuje kolem 30 minut.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.