Kurzy ATAC

Quinoa červená

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Quinoa červená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

422 kcal

Energie kJ

1763 kJ

Bílkoviny

12.1 g

Sacharidy

66.1 g

Tuky

7.6 g

Vláknina

13 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12.1 g) Sacharidy (66.1 g) Tuky (7.6 g) Vláknina (13 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12 %) Sacharidy (65.6 %) Tuky (16.2 %) Vláknina (6.2 %)

Merlík čilský nazývaný též quinoa (Chenopodium quinoa) je kulturní plodina původně pocházející z Jižní Ameriky. Ke konzumaci se používají semena, která mají různou barvu (černou, fialovou, červenou, hnědou, žlutou). Ta je způsobena pryskyřičným povlakem s obsahem hořčin.

Quinoa červená a zdraví

Quinoa je bohatým zdrojem bílkovin, mezi pseudoobilovinami patří mezi nejvýznamější. Je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
Semena quinoi jsou poměrně významným zdrojem draslíku, vápníku hořčíku - tyto prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému a nervové soustavy.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Quinoa červená v kuchyni

Quinoa se používá jako příloha.
Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
kaše,
- cereálie,
- sušenky.

Quinou je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.