Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Quinoa černá

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Quinoa černá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

383 kcal

Energie kJ

1602 kJ

Bílkoviny

13.8 g

Sacharidy

60.8 g

Tuky

5 g

Vláknina

13 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (13.8 g) Sacharidy (60.8 g) Tuky (5 g) Vláknina (13 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (15.1 %) Sacharidy (66.4 %) Tuky (11.8 %) Vláknina (6.8 %)

Merlík čilský nazývaný též quinoa (Chenopodium quinoa) je kulturní plodina původně pocházející z Jižní Ameriky. Ke konzumaci se používají semena, která mají různou barvu (černou, fialovou, červenou, hnědou, žlutou). Ta je způsobena pryskyřičným povlakem s obsahem hořčin.

Quinoa černá a zdraví

Quinoa je bohatým zdrojem bílkovin, mezi pseudoobilovinami patří mezi nejvýznamější. Je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
Semena quinoi jsou poměrně významným zdrojem draslíku, vápníku hořčíku - tyto prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Quinoa černá v kuchyni

Quinoa se používá jako příloha. Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
kaše,
- cereálie,
- sušenky.

Quinou je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.