Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
408 kcal
Energie kJ
1704 kJ
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
78 g
Tuky
1 g
Vláknina
11 g
Bulgur je název pro naklíčenou, usušenou, nahrubo rozemletou a předvařenou pšenici (Triticum). Bulgur má svůj původ ve Středomoří, na Středním východě, v Turecku a v Indii. Dnes je oblíbeným a tradičním pokrmem převážně na Blízkém východě. Má příjemnou obilnou vůni a mírně oříškovou chuť.
Pšeničný bulgur je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivostí či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt.
Bulgur má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Bulgur je již předvařený, jeho použití v kuchyni je tedy snadné a časově nenáročné. Může se povařit, ale stačí jej zalít horkou vodou a pod pokličkou nechat nabobtnat. Bulgur je známý díky svému uplatnění v libanonském salátu tabbouleh či v jídlech jako pilaf nebo falafel. V jiných kuchyních se používá jako:
- příloha,
- do karbanátků,
- do polévek,
- jako základ rizota či salátů.