Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Pšeničný bulgur

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Pšeničný bulgur

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

408 kcal

Energie kJ

1704 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

78 g

Tuky

1 g

Vláknina

11 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (78 g) Tuky (1 g) Vláknina (11 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.3 %) Sacharidy (80.1 %) Tuky (2.2 %) Vláknina (5.4 %)

Bulgur je název pro naklíčenou, usušenou, nahrubo rozemletou a předvařenou pšenici (Triticum). Bulgur má svůj původ ve Středomoří, na Středním východě, v Turecku a v Indii. Dnes je oblíbeným a tradičním pokrmem převážně na Blízkém východě. Má příjemnou obilnou vůni a mírně oříškovou chuť.  

Pšeničný bulgur a zdraví

Pšeničný bulgur je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivostí či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt.
Bulgur má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pšeničný bulgur v kuchyni

Bulgur je již předvařený, jeho použití v kuchyni je tedy snadné a časově nenáročné. Může se povařit, ale stačí jej zalít horkou vodou a pod pokličkou nechat nabobtnat. Bulgur je známý díky svému uplatnění v libanonském salátu tabbouleh či v jídlech jako pilaf nebo falafel. V jiných kuchyních se používá jako:
příloha,
- do karbanátků,
- do polévek,
- jako základ rizota či salátů.  

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.