Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Pšenice klíčená

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Pšenice klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

180 kcal

Energie kJ

753 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

32.5 g

Tuky

1 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (32.5 g) Tuky (1 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.9 %) Sacharidy (75.5 %) Tuky (5 %) Vláknina (5.6 %)

Jedná se o klíčená zrna pšenice (Triticum) - obilniny, kterou řadíme k nejdůležitějším plodinám mírného pásu. Pšenice se pěstuje po celém světě a je šlechtěna po tisíciletí. Nejpoužívanějšími druhy jsou pšenice tvrdá (Triticum durum) a pšenice špalda (Triticum spelta).

Klíčená pšenice a zdraví 

Klíčená pšenice je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčená pšenice je také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, draslíku, hořčíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Obsahuje malé množství lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčená semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Klíčená pšenice v kuchyni

Příprava klíčených zrn pšenice je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-6 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. 
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.