Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Proso

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Proso

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

390 kcal

Energie kJ

1631 kJ

Bílkoviny

10.2 g

Sacharidy

71 g

Tuky

3.6 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10.2 g) Sacharidy (71 g) Tuky (3.6 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.9 %) Sacharidy (76.1 %) Tuky (8.3 %) Vláknina (4.6 %)

Proso (Panicum) je kulturní bezlepková obilovina, je známo vysoce přes 300 druhů prosa, které jsou rozšířeny od tropického až po mírné pásmo. Globálně nejrozšířenější je proso seté. Ve stravě člověka se používají loupaná zrna, která se označují "jáhly".

Proso a zdraví

Proso je bezlepkové, je tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Proso v kuchyni

Obsahují hořčiny, které způsobují hořkotrpkou chuť této potraviny. Při jeho přípravě v kuchyni je vhodné jej nejprve opakovaně propláchnout a spařit horkou vodou.
Loupaná zrna prosa - jáhly - jsou univerzální obilovinou. Zrna se používají jako příloha (nejčastěji jako náhrada rýže).
Ze zrn se dále vyrábí:
mouka
vločky,
kaše.
Proso je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek
salátů,
- pomazánek
,
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.