Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
390 kcal
Energie kJ
1631 kJ
Bílkoviny
10.2 g
Sacharidy
71 g
Tuky
3.6 g
Vláknina
9 g
Proso (Panicum) je kulturní bezlepková obilovina, je známo vysoce přes 300 druhů prosa, které jsou rozšířeny od tropického až po mírné pásmo. Globálně nejrozšířenější je proso seté. Ve stravě člověka se používají loupaná zrna, která se označují "jáhly".
Proso je bezlepkové, je tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Obsahují hořčiny, které způsobují hořkotrpkou chuť této potraviny. Při jeho přípravě v kuchyni je vhodné jej nejprve opakovaně propláchnout a spařit horkou vodou.
Loupaná zrna prosa - jáhly - jsou univerzální obilovinou. Zrna se používají jako příloha (nejčastěji jako náhrada rýže).
Ze zrn se dále vyrábí:
- mouka,
- vločky,
- kaše.
Proso je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.