Kategorie: Koření a ochucovadla / Ostatní
Energie kcal
158 kcal
Energie kJ
659 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
30 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
10 g
Jedná se o sušenou kůru pomerančovníku pravého (Citrus sinensis).
Kůra pomeranče (chemicky neošetřená) obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitní systém, zmírňují příznaky při projevech nachlazení, alergie nebo křečových žílách. Jsou také důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Pomerančová kůra zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a má dezinfekční účinek. Z kůry byly izolovány protirakovinné látky a lze z ní připravit i čaj. Nikdy nekonzumujte kůru klasických běžně dostupných citrusových plodů. Ty jsou ošetřeny bifenylem (E 230, používá se např. do plastické hmoty a chemických barviv) nebo thiabendazolem (E 233). Obě látky představují zdravotní riziko. Tyto substance jsou rozpustné v tucích, nelze je tedy odstranit pouhým omytím plodu. Proto také kůrou neproniknou dovnitř plodu a jejich dužnina je tak nezávadná.
Používá se při přípravě ryb, pomazánek, sladkého pečiva (moučníků, dortů, cukroví) či likérů a svařeného vína. Před použitím na sladké pečivo je vhodné ji na 20 minut položit do vlažné vody, dosáhneme tak jemnější chuti.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.