Kurzy ATAC

Pomerančová kůra sušená

Kategorie: Koření a ochucovadla / Ostatní

Pomerančová kůra sušená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

158 kcal

Energie kJ

659 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

30 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (30 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.3 %) Sacharidy (79.7 %) Tuky (2.3 %) Vláknina (12.7 %)

Jedná se o sušenou kůru pomerančovníku pravého (Citrus sinensis).

Pomerančová kůra sušená a zdraví

Kůra pomeranče (chemicky neošetřená) obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitní systém, zmírňují příznaky při projevech nachlazení, alergie nebo křečových žílách. Jsou také důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Pomerančová kůra zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a má dezinfekční účinek. Z kůry byly izolovány protirakovinné látky a lze z ní připravit i čaj. Nikdy nekonzumujte kůru klasických běžně dostupných citrusových plodů. Ty jsou ošetřeny bifenylem (E 230, používá se např. do plastické hmoty a chemických barviv) nebo thiabendazolem (E 233). Obě látky představují zdravotní riziko. Tyto substance jsou rozpustné v tucích, nelze je tedy odstranit pouhým omytím plodu. Proto také kůrou neproniknou dovnitř plodu a jejich dužnina je tak nezávadná. 

Pomerančová kůra sušená v kuchyni

Používá se při přípravě ryb, pomazánek, sladkého pečiva (moučníků, dortů, cukroví) či likérů a svařeného vína. Před použitím na sladké pečivo je vhodné ji na 20 minut položit do vlažné vody, dosáhneme tak jemnější chuti.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.