Energie kcal
353 kcal
Energie kJ
1476 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
80 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
4 g
Jedná se o kůru speciální odrůdy citronů (citroníku limonového), která se pěstuje především pro použití kůry. Má intenzivnější aroma než klasický citron. Dnes se pěstuje v tropických oblastech, především v JAR, ale i ve Španělsku a Itálii. Často se s ní setkáme v čínské kuchyni. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.
Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách
.Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.
Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.