Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Pomelo kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Pomelo kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

319 kcal

Energie kJ

1334 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1 %) Sacharidy (98.4 %) Tuky (0.3 %) Vláknina (0.3 %)

Pomelo (syn. šedok) je citrusový plod stromu pomelo (Citrus maxima). Jedná se o největší citrusové ovoce s velmi silnou slupkou žluté barvy, o průměrné velikosti kolem 15 - 25 cm. Barva dužiny je většinou žlutá, chutná sladkokysele. Původně pochází z jihovýchodní Asie. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované pomelo a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované pomelo v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.