Kurzy ATAC

Pomelo čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Pomelo čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

42 kcal

Energie kJ

175 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

8.5 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (8.5 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8 %) Sacharidy (85.1 %) Tuky (2.2 %) Vláknina (4.8 %)

Pomelo (syn. šedok) je citrusový plod stromu pomelo (Citrus maxima). Jedná se o největší citrusové ovoce s velmi silnou slupkou žluté barvy, o průměrné velikosti kolem 15 - 25 cm. Barva dužiny je většinou žlutá, chutná sladkokysele. Původně pochází z jihovýchodní Asie. 

Pomelo a zdraví

Pomelo je bohatým zdrojem draslíku, současně obsahuje naprosté minimum sodíku. Má proto vliv na činnost srdce a cév a lymfatického systému. Plody jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Plody obsahují poměrně vysoké koncentrace furanokumarinů (stejně jako grapefruit), které si rostliny vyrábí jako součást svého obranného systému. Tyto látky mají schopnost snižovat účinky některých léků (statinů, analgetik aj.).

Pomelo v kuchyni

Pomelo se běžně konzumuje syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Pomelo je možné lisovat do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.