Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Polníček kvašený

Kategorie: Zelenina / Kvašená

Polníček kvašený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

50 kcal

Energie kJ

207 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

3.3 g

Tuky

2.3 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (3.3 g) Tuky (2.3 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.9 %) Sacharidy (27.9 %) Tuky (41.9 %) Vláknina (13.3 %)

Polníček je označení pro listy kozlíčku polního (Valerianella locusta). Tato bylina pochází ze Středozemí, bylina je rozšířena ve většině oblastí mírného pásma severní polokoule. Proces kvašení zeleniny probíhá v uzavřených nádobách bez přístupu vzduchu, většinou trvá několik dní až týdnů. Zeleninu je potřeba nastrouhat či nakrájet, prosolit, v případě potřeby přidat vybraná koření (nejčastěji se používá kmín a česnek) a nechat zrát. 

Kvašený polníček a zdraví

Bakterie způsobující proces kvašení enzymaticky štěpí vlákninu, zelenina je tak snadněji stravitelná. Současně se zvyšuje obsah některých látek (vitamínů). Kvašená zelenina obsahuje vyšší podíl soli, její dlouhodobý přebytek může negativně ovlivnit zdraví (vysoký krevní tlak, zatížení lymfatického systému, nepoměr mezi sodíkem a draslíkem). Konzumace fermentovaných potravin podporuje aktivitu střevní mikroflóry, má tak zásadní vliv na kvalitu všech metabolických pochodů, je proto výhodné je konzumovat pravidelně. Příliš vysoké množství kvašené zeleniny může způsobit problémy s nadýmáním a plynatostí, vyplácí se ji tak zařazovat do jídelníčku v menších porcích. 

Kvašený polníček v kuchyni

Kvašený polníček je možné konzumovat čerstvý i tepelně upravený. Tepelná úprava sice zničí některé biologicky aktivní látky, na stranu druhou se ale potravina stane snadněji stravitelnou. Kvašená zelenina je běžnou součástí:
- zeleninových obloh,
- zeleninových salátů,
- dušených směsí,
- polévek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.