Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Kaše
Energie kcal
367 kcal
Energie kJ
1534 kJ
Bílkoviny
7.5 g
Sacharidy
75 g
Tuky
1.3 g
Vláknina
5 g
Polenta je kukuřičná kaše. V Itálii je vpravdě celonárodním pokrmem, oblíbená je na Balkáně, v Rumunsku či Moldavsku. V Česku je polenta k dostání nejčastěji v instantní (předvařené) podobě, a to v prodejnách zdravé výživy, ve specializovaných obchodech a na internetu je k dostání i obyčejná, nepředvařená.
Polenta má poměrně vysoký glykemický index. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Polenta je velmi dobře stravitelná.
Podobně jako ostatní obiloviny je i polenta významným zdrojem draslíku - má tedy vliv na fungování srdečně-cévního systému.
Používá se jako:
- samostatné jídlo,
- příloha,
- základ placek,
- pro výrobu knedlíků.
Základní recept na polentu je rychlý a jednoduchý – smíchejte cca 250 g kukuřičné mouky, 1 l vody a sůl, vařte přibližně 20 minut. Pokud použijete instantní polentu, stačí 5 minut. Pokud chcete jemnější a krémovitou polentu, místo vody použijte mléko. Jestliže potřebujete získat hlubší a intenzivnější chuť, vodu a mléko nahraďte vývarem.
Jako příloha polenta nahradí šťouchané brambory i rýži, jako samostatné jídlo se podává nejčastěji s různými druhy sýrů.