Kurzy ATAC

Polenta

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Kaše

Polenta

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

367 kcal

Energie kJ

1534 kJ

Bílkoviny

7.5 g

Sacharidy

75 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7.5 g) Sacharidy (75 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.6 %) Sacharidy (85.5 %) Tuky (3.2 %) Vláknina (2.7 %)

Polenta je kukuřičná kaše. V Itálii je vpravdě celonárodním pokrmem, oblíbená je na Balkáně, v Rumunsku či Moldavsku. V Česku je polenta k dostání nejčastěji v instantní (předvařené) podobě, a to v prodejnách zdravé výživy, ve specializovaných obchodech a na internetu je k dostání i obyčejná, nepředvařená.

Polenta a zdraví

Polenta má poměrně vysoký glykemický index. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Polenta je velmi dobře stravitelná.
Podobně jako ostatní obiloviny je i polenta významným zdrojem draslíku - má tedy vliv na fungování srdečně-cévního systému.

Polenta v kuchyni

Používá se jako:
- samostatné jídlo,
příloha, 
- základ placek,
- pro výrobu knedlíků.
Základní recept na polentu je rychlý a jednoduchý smíchejte cca 250 g kukuřičné mouky, 1 l vody a sůl, vařte přibližně 20 minut. Pokud použijete instantní polentu, stačí 5 minut. Pokud chcete jemnější a krémovitou polentu, místo vody použijte mléko. Jestliže potřebujete získat hlubší a intenzivnější chuť, vodu a mléko nahraďte vývarem.
Jako příloha polenta nahradí šťouchané brambory i rýži, jako samostatné jídlo se podává nejčastěji s různými druhy sýrů.