Kurzy ATAC

Pohanka klíčená

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Klíčené

Pohanka klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

170 kcal

Energie kJ

711 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

27.8 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (27.8 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (14.8 %) Sacharidy (68.4 %) Tuky (7.4 %) Vláknina (9.4 %)

Jedná se o klíčená zrna pohanky (Fagopyrum). 

Klíčená pohanka a zdraví 

Klíčená pohanka je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčená pohanka je také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, draslíku, hořčíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Je přirozeně bezlepková, je proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčená semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Klíčená pohanka v kuchyni

Příprava klíčených zrn pohanky je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-6 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.