Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy
Energie kcal
647 kcal
Energie kJ
2705 kJ
Bílkoviny
19.5 g
Sacharidy
25 g
Tuky
49.5 g
Vláknina
7.5 g
Pistácie jsou plody Řečíku pistáciového (Pistacia vera). Tento keř až nízký strom pochází ze střední Asie a Blízkého východu. Jeho plody jsou trsy menších kuliček s dužinatou slupkou, uvnitř se nachází pecka se zeleným semenem (pistácie). Současnými největším producenty jsou USA, Irán a Turecko.
Pistácie jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků a draslíku - tyto látky mají pozitivní vliv na snižování rizika vzniku srdečních onemocnění. Zastupují i vyšší podíl hořčíku, který snižuje svalové napětí. Z minerálních látek je zajímavý obsah železa, které je důležité především pro sportovce, těhotné ženy a jedince trpící chudokrevností. Ořechy obsahují vyšší podíl fytosterolů, které pomáhají redukovat množství nebezpečného cholesterolu (LDL) v krvi. Pistácie mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Ořechy jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat. Obsah soli výrazně zvyšuje množství sodíku v potravině, jeho přebytek může mít vliv na krevní tlak a funkci ledvin.
Pistácie se běžně používají syrové i pražené. Vždy záleží na jejich použití, nejčastěji do:
- dezertů,
- zeleninových i ovocných salátů,
- krémů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.