Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Pistácie solené

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy

Pistácie solené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

647 kcal

Energie kJ

2705 kJ

Bílkoviny

19.5 g

Sacharidy

25 g

Tuky

49.5 g

Vláknina

7.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (19.5 g) Sacharidy (25 g) Tuky (49.5 g) Vláknina (7.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.6 %) Sacharidy (16.2 %) Tuky (68.9 %) Vláknina (2.3 %)

Pistácie jsou plody Řečíku pistáciového (Pistacia vera). Tento keř až nízký strom pochází ze střední Asie a Blízkého východu. Jeho plody jsou trsy menších kuliček s dužinatou slupkou, uvnitř se nachází pecka se zeleným semenem (pistácie). Současnými největším producenty jsou USA, Irán a Turecko.

Pistácie solené a zdraví

Pistácie jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků a draslíku -  tyto látky mají pozitivní vliv na snižování rizika vzniku srdečních onemocnění.  Zastupují i vyšší podíl hořčíku, který snižuje svalové napětí. Z minerálních látek je zajímavý obsah železa, které je důležité především pro sportovce, těhotné ženy a jedince trpící chudokrevností. Ořechy obsahují vyšší podíl fytosterolů, které pomáhají redukovat množství nebezpečného cholesterolu (LDL) v krvi. Pistácie mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Ořechy jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat. Obsah soli výrazně zvyšuje množství sodíku v potravině, jeho přebytek může mít vliv na krevní tlak a funkci ledvin. 

Pistácie solené v kuchyni

Pistácie se běžně používají syrové i pražené. Vždy záleží na jejich použití, nejčastěji do:
- dezertů,
- zeleninových i ovocných salátů,
- krémů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.