Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy
Energie kcal
618 kcal
Energie kJ
2586 kJ
Bílkoviny
24 g
Sacharidy
14 g
Tuky
50 g
Vláknina
4.5 g
Nejedná se o ořechy, ale semena získávána z šišek borovice pinie (Pinus pinea). Tento jehličnatý strom je nejvíce rozšířen v oblastech Středozemního moře a Blízkého východu.
Piniové ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků a draslíku - tyto látky mají pozitivní vliv na snižování rizika vzniku srdečních onemocnění. Zastupují i vyšší podíl hořčíku, který snižuje svalové napětí. Ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Pinie jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat. Obsah soli výrazně zvyšuje množství sodíku v potravině, jeho přebytek může mít vliv na krevní tlak a funkci ledvin.
Piniové oříšky jsou delikatesou především italské kuchyně, kde se používají při výrobě pesta. Dále se využívají k přípravě:
- dezertů,
- nádivek,
- salátů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.