Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Piniové ořechy solené

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy

Piniové ořechy solené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

618 kcal

Energie kJ

2586 kJ

Bílkoviny

24 g

Sacharidy

14 g

Tuky

50 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (24 g) Sacharidy (14 g) Tuky (50 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.2 %) Sacharidy (9.5 %) Tuky (72.8 %) Vláknina (1.5 %)

Nejedná se o ořechy, ale semena získávána z šišek borovice pinie (Pinus pinea). Tento jehličnatý strom je nejvíce rozšířen v oblastech Středozemního moře a Blízkého východu.

Piniové ořechy solené a zdraví

Piniové ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků a draslíku -  tyto látky mají pozitivní vliv na snižování rizika vzniku srdečních onemocnění. Zastupují i vyšší podíl hořčíku, který snižuje svalové napětí. Ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Pinie jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat. Obsah soli výrazně zvyšuje množství sodíku v potravině, jeho přebytek může mít vliv na krevní tlak a funkci ledvin. 

Piniové ořechy solené v kuchyni

Piniové oříšky jsou delikatesou především italské kuchyně, kde se používají při výrobě pesta. Dále se využívají k přípravě:
- dezertů,
- nádivek,
- salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.