Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
285 kcal
Energie kJ
1189 kJ
Bílkoviny
16 g
Sacharidy
40 g
Tuky
2 g
Vláknina
16 g
Petržel listová (Petroselinum crispum vulgare) je hojně rozšířenou zeleninou v mírném zeměpisném pásmu, původně pochází z východního Středozemí.
Listy petržele obsahují silice, které působí diureticky (močopudně), mj. mírně snižují krevní tlak a zvyšují sekreci trávicích enzymů. Petržel je i zdrojem karotenů, především beta-karotenu, pyšní se tak i antioxidačními účinky. Zastupuje vyšší podíl draslíku a vápníku, které rozhodují o správném fungování srdečně-cévního systému.
Sušená nať se používá jako koření:
- do salátů,
- do polévek,
- do vývarů,
- jako součást příloh,
- do pomazánek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.