Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Petržel kořenová sušená

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Petržel kořenová sušená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

144 kcal

Energie kJ

602 kJ

Bílkoviny

7 g

Sacharidy

20 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7 g) Sacharidy (20 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (20.4 %) Sacharidy (58.2 %) Tuky (7.5 %) Vláknina (13.9 %)

Petržel kořenová (Petroselinum crispum) je hojně rozšířenou kořenovou zeleninou v mírném zeměpisném pásmu, původně pochází z východního Středozemí.

Petržel kořenová sušená a zdraví

Kořen petržele obsahuje silice, které působí diureticky (močopudně), mj. mírně snižují krevní tlak a zvyšují sekreci trávicích enzymů. Petržel je i zdrojem karotenů, především beta-karotenu, pyšní se tak i antioxidačními účinky. Zastupuje vyšší podíl draslíku, který rozhoduje o správném fungování srdečně-cévního systému.

Petržel kořenová sušená v kuchyni

V řadě evropských kuchyní je považována za jednu ze základních druhů kořenové zeleniny. Běžně se používá:
- do salátů,
- do polévek
- jako součást příloh,
- do pomazánek

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.