Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
144 kcal
Energie kJ
602 kJ
Bílkoviny
7 g
Sacharidy
20 g
Tuky
1.2 g
Vláknina
10 g
Petržel kořenová (Petroselinum crispum) je hojně rozšířenou kořenovou zeleninou v mírném zeměpisném pásmu, původně pochází z východního Středozemí.
Kořen petržele obsahuje silice, které působí diureticky (močopudně), mj. mírně snižují krevní tlak a zvyšují sekreci trávicích enzymů. Petržel je i zdrojem karotenů, především beta-karotenu, pyšní se tak i antioxidačními účinky. Zastupuje vyšší podíl draslíku, který rozhoduje o správném fungování srdečně-cévního systému.
V řadě evropských kuchyní je považována za jednu ze základních druhů kořenové zeleniny. Běžně se používá:
- do salátů,
- do polévek,
- jako součást příloh,
- do pomazánek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.