Kurzy ATAC

Pepř zelený

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Pepř zelený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

295 kcal

Energie kJ

1231 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

50 g

Tuky

0 g

Vláknina

30 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (50 g) Tuky (0 g) Vláknina (30 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.5 %) Sacharidy (71.1 %) Tuky (0 %) Vláknina (20.4 %)

Jedná se o nezralé plody pepřovníku, které se suší mrazem. Následně jsou nakládány do octového nebo slaného nálevu, díky kterému udrží zelenou barvu. Pepřovník původně pochází z Indie. Byl využíván už ve starém Egyptě a Římě, dnes pěstuje hlavně v Indii, Indonésii, Číně, Vietnamu, Thajsku, Brazílii, na Jávě a Filipínách. Je typickým kořením pro převážnou většinu kuchyní celého světa.

Pepř zelený a zdraví

Je významný v čínské a indické medicíně. Obsahuje aktivní látku "piperin", která je silně pálivá a má schopnost výrazně zvyšovat biologické využití živin ze stravy. Stimuluje trávicí soustavu, upravuje zažívání, zvyšuje chuť k jídlu. Pomáhá při bolestech břicha, nevolnosti, průjmech a nadýmání. Působí močopudně. V kombinaci s kurkumou významně zvyšuje její protizánětlivé účinky.

Pepř zelený v kuchyni

Nejčastěji se používá k dochucení masa:
steaků,
- mletého masa,
- paštik
.
Chuťově je výraznější než černý, ale ne tolik pálivý.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.