Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
295 kcal
Energie kJ
1231 kJ
Bílkoviny
6 g
Sacharidy
50 g
Tuky
0 g
Vláknina
30 g
Jedná se o nezralé plody pepřovníku, které se suší mrazem. Následně jsou nakládány do octového nebo slaného nálevu, díky kterému udrží zelenou barvu. Pepřovník původně pochází z Indie. Byl využíván už ve starém Egyptě a Římě, dnes pěstuje hlavně v Indii, Indonésii, Číně, Vietnamu, Thajsku, Brazílii, na Jávě a Filipínách. Je typickým kořením pro převážnou většinu kuchyní celého světa.
Je významný v čínské a indické medicíně. Obsahuje aktivní látku "piperin", která je silně pálivá a má schopnost výrazně zvyšovat biologické využití živin ze stravy. Stimuluje trávicí soustavu, upravuje zažívání, zvyšuje chuť k jídlu. Pomáhá při bolestech břicha, nevolnosti, průjmech a nadýmání. Působí močopudně. V kombinaci s kurkumou významně zvyšuje její protizánětlivé účinky.
Nejčastěji se používá k dochucení masa:
- steaků,
- mletého masa,
- paštik.
Chuťově je výraznější než černý, ale ne tolik pálivý.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.