Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Pepř bílý

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Pepř bílý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

309 kcal

Energie kJ

1290 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

60 g

Tuky

0 g

Vláknina

12 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (60 g) Tuky (0 g) Vláknina (12 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.8 %) Sacharidy (81.4 %) Tuky (0 %) Vláknina (7.8 %)

Jedná se o zralý plod pepřovníku, původně pochází z Indie. Plody se po sklizni namáčí na několik dní do vody, poté se odstraňuje slupka a rychle se suší na slunci. Byl využíván už ve starém Egyptě a Římě, dnes pěstuje hlavně v Indii, Indonésii, Číně, Vietnamu, Thajsku, Brazílii, na Jávě a Filipínách. Je typickým kořením pro převážnou většinu kuchyní celého světa.

Pepř bílý a zdraví

Je významný v čínské a indické medicíně. Obsahuje aktivní látku "piperin", která je silně pálivá a má schopnost výrazně zvyšovat biologické využití živin ze stravy. Stimuluje trávicí soustavu, upravuje zažívání, zvyšuje chuť k jídlu. Pomáhá při bolestech břicha, nevolnosti, průjmech a nadýmání. Působí močopudně. V kombinaci s kurkumou významně zvyšuje její protizánětlivé účinky.

Pepř bílý v kuchyni

Slouží k úpravám a dochucení:
masa
zeleniny
luštěnin
obilovin,
-
 polévek,
-
 omáček

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.