Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy
Energie kcal
753 kcal
Energie kJ
3147 kJ
Bílkoviny
9 g
Sacharidy
13.5 g
Tuky
71 g
Vláknina
9.5 g
Pekan je semeno plodu Ořechovce pekanového (Carya illinoinensis), listnatého stromu pocházejícího ze Severní Ameriky.
Pekany jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků a draslíku - tyto látky mají pozitivní vliv na snižování rizika vzniku srdečních onemocnění. Ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Pekany jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat.
Pekany se v kuchyni nejčastěji používají čerstvé při přípravě:
- moučníků,
- kaší,
- zmrzlin,
- salátů.
Občas se přidávají do těsta při pečení chleba.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.