Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Pekan

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy

Pekan

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

753 kcal

Energie kJ

3147 kJ

Bílkoviny

9 g

Sacharidy

13.5 g

Tuky

71 g

Vláknina

9.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9 g) Sacharidy (13.5 g) Tuky (71 g) Vláknina (9.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5 %) Sacharidy (7.5 %) Tuky (85 %) Vláknina (2.5 %)

Pekan je semeno plodu Ořechovce pekanového (Carya illinoinensis), listnatého stromu pocházejícího ze Severní Ameriky.

Pekan a zdraví

Pekany jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků a draslíku -  tyto látky mají pozitivní vliv na snižování rizika vzniku srdečních onemocnění. Ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Pekany jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat.

Pekan v kuchyni

Pekany se v kuchyni nejčastěji používají čerstvé při přípravě:
- moučníků,
- kaší,
- zmrzlin,
- salátů.

Občas se přidávají do těsta při pečení chleba.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.