Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Papája sušená

Kategorie: Ovoce / Sušené

Papája sušená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

229 kcal

Energie kJ

958 kJ

Bílkoviny

2.5 g

Sacharidy

45 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

11.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.5 g) Sacharidy (45 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (11.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.6 %) Sacharidy (82.2 %) Tuky (3.1 %) Vláknina (10.1 %)

Papája je plod papáji obecné (Carica papaya), původně pocházející ze Střední Ameriky. Rozměr podlouhlých plodů se pohybuje od 15 do 50 cm, jejich hmotnost kolísá mezi 0,5 - 10 kg. 

Papája sušená a zdraví

Sušená papája je bohatým zdrojem draslíku, plody mají proto vliv na činnost srdce a cév. Je také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Plody obsahují enzym papain, který napomáhá štěpení bílkovin - konzumace papáji tak napomáíhá trávení a vykazuje protizánětlivé účinky.

Papája sušená v kuchyni

Sušená papája  se běžně přidává do:
dezertů,
-
 kaší,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.