Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Papája čerstvá

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Papája čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

42 kcal

Energie kJ

176 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5 %) Sacharidy (79.8 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (11 %)

Papája je plod papáji obecné (Carica papaya), původně pocházející ze Střední Ameriky. Rozměr podlouhlých plodů se pohybuje od 15 do 50 cm, jejich hmotnost kolísá mezi 0,5 - 10 kg. 

Papája a zdraví

Papája je bohatým zdrojem draslíku, plody mají proto vliv na činnost srdce a cév. Je také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Plody obsahují enzym papain, který napomáhá štěpení bílkovin - konzumace papáji tak napomáíhá trávení a vykazuje protizánětlivé účinky.

Papája v kuchyni

Plody papáji se běžně konzumují syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Používá se i k sušení.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.