Energie kcal
42 kcal
Energie kJ
176 kJ
Bílkoviny
0.5 g
Sacharidy
8 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
2.3 g
Papája je plod papáji obecné (Carica papaya), původně pocházející ze Střední Ameriky. Rozměr podlouhlých plodů se pohybuje od 15 do 50 cm, jejich hmotnost kolísá mezi 0,5 - 10 kg.
Papája je bohatým zdrojem draslíku, plody mají proto vliv na činnost srdce a cév. Je také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Plody obsahují enzym papain, který napomáhá štěpení bílkovin - konzumace papáji tak napomáíhá trávení a vykazuje protizánětlivé účinky.
Plody papáji se běžně konzumují syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Používá se i k sušení.