Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
428 kcal
Energie kJ
1791 kJ
Bílkoviny
13 g
Sacharidy
70 g
Tuky
7 g
Vláknina
9 g
Ovesný bulgur je označení pro naklíčená, usušená, nahrubo rozemletá a předvařená zrna ovsa (Avena). Bulgur má svůj původ ve Středomoří, na Středním východě, v Turecku a v Indii. Dnes je oblíbeným a tradičním pokrmem převážně na Blízkém východě. Má příjemnou obilnou vůni a mírně oříškovou chuť.
Ovesný bulgur je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivostí či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt. Bulgur má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Bulgur je již předvařený, jeho použití v kuchyni je tedy snadné a časově nenáročné. Může se povařit, ale stačí jej zalít horkou vodou a pod pokličkou nechat nabobtnat. Bulgur je známý díky svému uplatnění v libanonském salátu tabbouleh či v jídlech jako pilaf nebo falafel. V jiných kuchyních se používá jako:
- příloha,
- do karbanátků,
- do polévek,
- jako základ rizota či salátů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.