Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ovesný bulgur

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Ovesný bulgur

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

428 kcal

Energie kJ

1791 kJ

Bílkoviny

13 g

Sacharidy

70 g

Tuky

7 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (13 g) Sacharidy (70 g) Tuky (7 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.7 %) Sacharidy (68.4 %) Tuky (14.7 %) Vláknina (4.2 %)

Ovesný bulgur je označení pro naklíčená, usušená, nahrubo rozemletá a předvařená zrna ovsa (Avena). Bulgur má svůj původ ve Středomoří, na Středním východě, v Turecku a v Indii. Dnes je oblíbeným a tradičním pokrmem převážně na Blízkém východě. Má příjemnou obilnou vůni a mírně oříškovou chuť.  

Ovesný bulgur a zdraví

Ovesný bulgur je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivostí či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt. Bulgur má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ovesný bulgur v kuchyni

Bulgur je již předvařený, jeho použití v kuchyni je tedy snadné a časově nenáročné. Může se povařit, ale stačí jej zalít horkou vodou a pod pokličkou nechat nabobtnat. Bulgur je známý díky svému uplatnění v libanonském salátu tabbouleh či v jídlech jako pilaf nebo falafel. V jiných kuchyních se používá jako:
příloha,
- do karbanátků,
- do polévek,
- jako základ rizota či salátů.  

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.