Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Oves klíčený

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Oves klíčený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

171 kcal

Energie kJ

714 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

23 g

Tuky

3 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (23 g) Tuky (3 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (19.6 %) Sacharidy (56.4 %) Tuky (15.8 %) Vláknina (8.2 %)

Jedná se o klíčená zrna ovsa (Avena), který patří k nejrozšířenějším obilovinám mírného pásma. Jedná se o obilí velmi bohaté na živiny. Kulturním druhem je oves setý (Avena sativa), který je nejmladší obilovinou. Oves se pěstuje především pro zrno, ze kterého dále získáváme ovesné vločky, krupici a mouku, z níž se připravují různé druhy pečiva.

Klíčený oves a zdraví 

Klíčený oves je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů.
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčený ječmen je také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, draslíku, hořčíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Obsahuje malé množství lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčená semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Klíčený oves v kuchyni

Příprava klíčených zrn ovsa  je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-6 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.